Vormstabiele of ‘harde’ lenzen


Vormstabiele lenzen zijn jarenlang de meest gebruikte lenzen geweest. Sinds de komst van nieuwe hoogzuurstofdoorlaatbare materialen van de zachte lenzen voelen ze concurrentie. Tevens is het aanpassen van dit soort lenzen gericht maatwerk, waar vakkennis en apparatuur voor nodig is.

De vormstabiele contactlens zal echter altijd een belangrijke rol blijven vervullen en is zelfs in het bijzonder weer in aantallen aan het toenemen door ontwikkelingen op het gebied van multifocale contactlenzen en nachtlenzen.

Een belangrijke eigenschap van een vormstabiele contactlens is dat deze slecht zicht door afwijkende krommingen van het hoornvlies zoals cylindersterkte opheft. De vormstabiele lens creeert kunstmatig een nieuw rondvormig voorvlak waardoor alle onregelmatigheden van het oog zelf geen scherpteverlies meer geven. De vormstabiele contactlens geeft hierdoor een goede en constante scherpte ook bij hogere cylinders.

Doordat deze lenzen vormstabiel zijn moeten deze optimaal aangepast worden aan de bolling van het hoornvlies waar ze op rusten. Met behulp van een cornea-topograaf, kunnen we het landschap van het oog digitaal goed in kaart brengen en de lens hierop aanpassen.

Doordat de lenzen tegenwoordig preciezer en dunner geslepen kunnen worden, is het draagcomfort van vormstabiele lenzen ook steeds meer toegenomen.

Toch is de eerste keer vormstabiele lenzen dragen wat gevoelig. Het oog moet aan het dragen meer wennen en je zult dan ook geleidelijk aan moeten opbouwen naar het volledig kunnen dragen van deze lenzen.

Wanneer het comfort ontoereikend blijft, maar er toch een goede stabiele scherpte behaald moet worden kun je kiezen voor semi-sclerale lenzen of nachtlenzen.

Wie?

Vormstabiele lenzen kunnen op alle leeftijden gedragen worden.

Voordelen

  • Goede scherpte
  • langere levensduur
  • stabiele hoge scherpte bij cylinderafwijkingen
  • goede scherpte bij multifocale lenssystemen

Nadelen

  • eerder last van stofjes onder lenzen
  • langere gewenning comfort

 

Klik hier voor een instructiefilmpje voor het inzetten en uitnemen van uw harde lenzen.